MIT TILFÆLDE AF URINSYREGIGT.

 

Fra begyndelsen af 1998 fik jeg af og til en ubehagelig stikken i det venstre knæ, og ofte kunne jeg ikke strække det venstre ben helt ud, når jeg gik.

 

I begyndelsen var smerterne en gåde for mig, men efterhånden troede jeg, at det drejede sig om urinsyregigt, og jeg begyndte for alvor at studere denne velbeskrevne sygdom og at opsøge alle praktiske oplysninger og videnskabelige resultater.

 

Min interesse samlede sig om en tilfældig oplysning, nemlig at der findes områder i verden, hvor beboerne - til trods for at de ikke har urinsyregigt - har stærke urinsyreagtige smerter på grund af et relativt stort indhold af molybdæn i agerjorden, således at afgrøderne fra området indeholder en særlig stor mængde molybdæn.

 

En anden vigtig opdagelse var, at en engangs-optagelse af en relativ stor mængde molybdæn omgående fremkalder kraftige urinsyreagtige smerter.

 

Det blev derfor min opfattelse, at de stikkende smerter i knæet skyldtes et overskud af molybdæn i   kosten, og jeg søgte at reducere niveauet for molybdæn ved at indtage føde, som indeholder et minimum af molybdæn, f. eks. brød af afskallet korn, hvid ris, spaghetti af afskallet korn, dvs. overvejende kulhydrater, men også lyst kyllingekød, magert svine- og lammekød, og dertil frugt og grøntsager.

Stikkeriet fortsatte, om end i mindre omfang, men jeg tabte 10 kg på 2 måneder.

 

Som et lyn fra en klar himmel opstod en dag et voldsomt anfald i knæet. Den tilkaldte læge konstaterede urinsyregigt og ordinerede colchicin straks, og allopurinol når hævelsen var borte.

Efter 2-3 dage kunne jeg humpe af sted  – men med besvær, at løbe var udelukket, og stikkeriet i knæet fortsatte.

 

Min antagelse om for meget molybdæn havde været forkert!! Jeg lurede lidt på det, og da jeg vidste, at en del stoffer, f.eks. kalium kan fremkalde den samme slags symptomer, såvel når der indtages for meget, som når der indtages for lidt, og da kalium og molybdæn ikke er langt fra hinanden i det periodiske system, tog jeg chancen og påstod, at mine smerter i knæet skyldtes mangel på molybdæn.

 

Charlottenlund, 15. juni 2006.

Svend Gammelby Jensen

Civilingeniør